Header Ads

Νέα

Ρένα της Φτελιάς, Ελληνική μεσογειακή κουζίνα - Τόγια Ειρήνη ......
Ρένα της Φτελιάς-ΕιρήνηΤόγια

…γράφει η Όλγα Ντίνα Κόκκαλη


Νέος μήνας, νέα βδομάδα, νέα στήλη....
Είμαι η Όλγα, μαμά 4 αγοριών -ναι, καλά ακούσατε!- και μαζί θα ανακαλύπτουμε μικρά γαστρονομικά μυστικά, για να μην τρώμε όλη την μέρα στην κουζίνα.
Σήμερα, για να ξεκινήσουμε όμορφα, θα ήθελα σας προτείνω ένα βιβλίο μαγειρικής, το οποίο είναι το αγαπημένο μου.

" Η Ρένα της Φτελιάς" λέγεται.
Το βιβλίο αυτό έχει συναισθηματική αξία για εμένα, επειδή ήταν το βιβλίο που απέκτησα, προκειμένου να μάθω να μαγειρεύω, καθώς είχα χάσει τη μητέρα μου πολύ νέα και δεν είχε προλάβει να μου διδάξει τα υπέροχα φαγητά της... Ξέρετε, τα μαμαδίστικα φαγητά που μυρίζουν από ένα τετράγωνο μακριά!!

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αυτό διαπίστωσα, με μεγάλη χαρά, ότι είναι ευανάγνωστο, με απλά διατυπωμένες συνταγές, που εγώ, η ανίδεη τότε με τη μαγειρική, δε δυσκολεύτηκα καθόλου.

Τα υλικά απλά, οικονομικά και τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Το βιβλίο αυτό περιέχει 48 συνταγές, εκ των οποίων υπάρχουν 3 συνταγές με σαλάτες,15 με λαχανικά και όσπρια, 4 με πίτες, 6 συνταγές με κιμάδες, 8 με κρεατικά, 4 με πουλερικά και 8 με ψάρια και θαλασσινά.
Μαγειρεύω ελληνικά παραδοσιακά!!!
Σας προτείνω συνταγές τις οποίες κάνω συχνά για την οικογένειά μου: Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, τυρόπιτα με κρέμα, χταπόδι κοφτό μακαρονάκι, το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες και κατσικάκι μεθυσμένο.

Θα χαρώ πολύ να μάθω, αν δοκιμάσατε καμία ή ποια φαντάζει η γευστικότερη για τον δικό σας ουρανίσκο…


Ειρήνη Τόγια

Η Ειρήνη Τόγια γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της. Άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο το 1979, στην παραλία της Φτελιάς της Μυκόνου, σημείο-σταθμός για τους επισκέπτες του νησιού και λάτρεις του καλού φαγητού.
Ακολούθησε, το 1985, η Φτελιά της Αθήνας και για πολλά χρόνια τα δύο εστιατόρια λειτούργησαν παράλληλα. Για πολλά χρόνια η «Ρένα της Φτελιάς» ξεχώρισε ανάμεσα στα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. 
Η Ρένα εκπροσωπεί με ήθος και συνέπεια την ελληνική δημιουργική κουζίνα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και αγνότητα των υλικών, στις πρώτες ύλες της μεσογειακής διατροφής (ελαιόλαδο, φρέσκα χορταρικά και μυρωδικά εποχής) και στις κλασσικές παραδοσιακές συνταγές.
Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ των πρόσφατων διακρίσεών της:
• Το 2008 εκπροσώπησε την ελληνική κουζίνα κατά τη διάρκεια της «Ελληνικής Εβδομάδας Γαστρονομίας» που διοργάνωσε ο ΕΟΤ στο Πεκίνο.
Για την εκδήλωση μεταφέρθηκε ένα ολόκληρο ψυγείο από την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αγνότητα των υλικών!
• Το ίδιο έτος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Διεθνή Έκθεση Τουρισμού» στη Σαγκάη, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τους διοργανωτές.
• Το 2004 απέσπασε το βραβείο «2ης Καλύτερης Γυναίκας Chef στον Κόσμο» στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand Cookbook στη Βαρκελώνη.

Μέχρι σήμερα η Ρένα έχει μεταφέρει τα μυστικά της σε πολυάριθμα βιβλία που έχουν εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες και έχουν λάβει ευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις. Το 2008, ο ΕΟΤ ανέθεσε στην Ρένα τη συγγραφή ενός βιβλίου με «Μεσογειακές Συνταγές από την Ελλάδα», το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά και στα κινέζικα! Το 2004, «Τα Γλυκά της Ρένας» απέσπασαν το βραβείο «Καλύτερου Βιβλίου Μαγειρικής στον Κόσμο» στον διαγωνισμό μαγειρικής Gourmand Cookbook στη Βαρκελώνη. Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβαν ειδικές διακρίσεις τα βιβλία «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα» και «Τα γλυκά της Ρένας», τα οποία και μεταφράστηκαν απευθείας και εκδόθηκαν στα αγγλικά και στα γερμανικά. Τα τελευταία χρόνια, η Ρένα συνεργάζεται με διακεκριμένους εκδότες και Έλληνες παραγωγούς για τις συνταγές και τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Το 2013 έδωσε τη σκυτάλη στις δυο της κόρες για τη δημιουργία του πρώτου τους εστιατορίου. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια εκπομπή στην τηλεόραση και συμμετέχει σε εκδηλώσεις παρουσίασης της ελληνικής κουζίνας και παράδοσης στο εξωτερικό. Η Ρένα της Φτελιάς

"Ρένα της Φτελιάς, Ελληνική μεσογειακή κουζίνα" 

Τόγια Ειρήνη 

ISBN: 960-14-0568-2 

Αρ. σελίδων: 127

Εκδόσεις Λιβάνης
Επιμέλεια: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας: Αγγελίνα Παντελή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :