Header Ads

Νέα

Οι Ήρωες με τα Κολάν ..γράφει ο Ηλίας Τσιάρας

Μία σύντομη ιστορία της 9ης Τέχνης

Εν αρχή... οι Αιγύπτιοι.

Οι ειδικοί επί του θέματος θεωρούν πως τα πρώτα βήματα στην μοναδική αυτή αφηγηματική τέχνη έγιναν από τους Αιγυπτίους, καθώς πολλές από τις πανέμορφες τοιχογραφίες τους συνδυάζουν σκίτσα με γραφή, τα γνωστά σε όλους μας ιερογλυφικά. 

Μερικά ακόμα ιστορικά παραδείγματα αφήγησης μέσω διαδοχικών εικόνων αποτελούν η Στήλη του Τραϊανού (έχω βγει και φωτογραφία εκεί, αλλά επειδή τότε είχα περισσότερα μαλλιά, αποφάσισα να μην την αναρτήσω και πληγωθώ…) και το Υφαντό του Bayeux.


Το πρώτο αναπαριστά μάχες από τον πόλεμο ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Δάκες και το δεύτερο την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς. Και για να μη λέμε μόνο για μνημεία μακριά από τη χώρα μας, στην ίδια κατηγορία σας έχω την Καμάρα της πολυαγαπημένης μου γενέτειρας, που εκτός από σημείο ραντεβού εδώ και περίπου 1700 χρόνια, φέρει και αναπαραστάσεις της εκστρατείας του Γαλέριου εναντίον των Περσών.


Τυπογραφία, μπαλονάκια και cartoons

Επόμενη στάση, ο 18ος αιώνας. Η εφεύρεση της τυπογραφίας ανοίγει νέους ορίζοντες, τους οποίους δεν αργούν να αξιοποιήσουν χαρισματικοί άνθρωποι, όπως ο Άγγλος William Hogarth. Ο Hogarth ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τυπωμένους καμβάδες στη σειρά, για να ασκήσει κριτική στην, επιφανειακά, αβρή και άσπιλη κοινωνία της Βρετανίας. Το πρώτο δημοσιευμένο στριπάκι με τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε ανήκει στον Ελβετό(!) Rodolphe Topffer, για τον οποίο φημολογείται πως κατέφυγε σε αυτό το στυλ, εξαιτίας της πρεσβυωπίας του, καθώς του ήταν δύσκολο να διαβάσει ολόκληρα κατεβατά μικροσκοπικών γραμματοσειρών. Πίστευε πως δεν υπήρχε καμία απολύτως διαφορά μεταξύ ιστοριών που αποτελούνται από λέξεις και αυτών που αποτελούνται από σκίτσα, κάτι που προσωπικά ασπάζομαι πλήρως. 

Η λέξη cartoons θα πρωτοεμφανιστεί στο λεξιλόγιό μας το 1845, και θα αποδοθεί στα σατυρικά σκίτσα που πλαισιώνουν μέχρι και σήμερα τα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Το πρώτο comic σε συνέχειες ήταν το Ally Slopers Half Holiday,  το οποίο δημοσιεύτηκε το 1867 στο βρετανικό χιουμοριστικό περιοδικό Judy. Γενικά, τα comics οφείλουν πολλά στη σάτιρα και τον καυστικό σχολιασμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Το comic ως αυτόνομη οντότητα

Το 1933 είναι το έτος σταθμός για τα comics, όπως τα μάθαμε, με δικό τους εξώφυλλο και όχι ως ένα ακόμα ένθετο εφημερίδας. Πιο συγκεκριμένα, τότε κυκλοφόρησε το Famous Funnies: A Carnival of Comics, μια έμπνευση των Maxwell Gaines και Harry I. Wildenberg. Αξίζει να σημειωθεί πως δε γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο τεύχος, που αριθμούσε 36 έγχρωμες σελίδες, ήταν προς πώληση ή το έδιναν δωρεάν οι εκδόσεις Dell. Ο τίτλος The Funnies υπήρχε ήδη από το 1929, ως ένα σαββατιάτικο 16σέλιδο -τι άλλο!- ένθετο.


Η γέννηση μιας βιομηχανίας

Τον επόμενο χρόνο ιδρύεται μια εταιρεία κολοσσός στον χώρο της 9ης Τέχνης, η National Allied Publications. Τι, ούτε που την έχετε ακούσει; Ναι, λογικό το βρίσκω, καθώς το 1937, λόγω οικονομικών προβλημάτων, μετονομάστηκε σε DC (ακρωνύμιο του Detective Comics). 


Αν και πάλι δε σας λέει κάτι το όνομα, σταματήστε να διαβάζετε, μάλλον, κατά λάθος, πέσατε πάνω σε αυτό το άρθρο. Το αντίπαλο δέος (η Marvel, ντε!) ιδρύθηκε το 1939 ως Timely Comics, το ‘51 άλλαξε όνομα σε Atlas Comics και κατέληξε στην εταιρία που υπάρχει μέχρι και σήμερα τον Ιούνιο του 1961. Η μεγάλη ανάπτυξη του χώρου ξεκίνησε τη δεκαετία του `80 με την Dark Horse (1986) και τη Valiant (1989) να εμφανίζονται και να ταράζουν ελαφρώς τα λιμνάζοντα νερά της βιομηχανίας, συνεχίστηκε στα 90s με τις Image (1992) και IDW (1999) και κορυφώθηκε το 2004, όχι φυσικά με την κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα, αλλά με την ίδρυση της Boom! Αυτές είναι οι πιο γνωστές εταιρίες που κυριαρχούν, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο βεβαίως, στο εκδοτικό τοπίο των comics μέχρι και τις μέρες μας.

Κάπου εδώ τελειώνει η μικρή αυτή ιστορική αναδρομή. Προφανώς και είναι ελλιπής, αφού δεν αναφερθήκαμε καθόλου στα pulp magazines και τους πρώτους μασκοφόρους ήρωες,  στην μεγάλη ευρωπαϊκή σχολή που ξεκίνησε κάπου στο `30, με τις περιπέτειες του τσουλουφοφόρου Τεν-Τεν και πολλά ακόμα σημαντικά ορόσημα της 9ης Τέχνης.

Την επόμενη φορά, θα γνωρίσουμε τους πρώτους υπερήρωες. Και, πιστέψτε με, πρόκειται να αντικρίσετε μερικά αναπάντεχα (και μερικά παντελώς άγνωστα) ονόματα.

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε τα comics του αγαπημένου σας ήρωα. Δεν ξέρετε πότε θα τον πεθάνουν! Επιμέλεια: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας:  Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :