Header Ads

Νέα

Κολλητοί με ζάχαρη - Τσουράπας Βαγγέλης.....
Προσωπική άποψη: Ντόκα Αγάπη

Το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου από δεύτερο χέρι, μεταχειρισμένο, μεταπωλημένο. Αυτά τα βιβλία που μένουν στα ράφια κάποιας βιβλιοθήκης, αφού έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους, την ανάγνωση, και κάποια στιγμή, σε παροξυσμό εκκαθάρισης, παίρνουν δρόμο.

Η ιστορία ξεκινάει με τον υπέρβαρο Βαγγέλη –που είναι και ο αφηγητής– να κάνει ανάλυση τού τι σημαίνει σήμερα να είσαι άνω των λογικών κιλών, καθώς προσπαθεί να χωρέσει στο κοστούμι του για να πάει στην κηδεία του γυναικολόγου και δεκαρολάτρη φίλου του, Δημήτρη. Κατά την διάρκειά της, σχολιάζει από τα χρώματα και τα υφάσματα των ενδυμάτων των γυναικών, μέχρι τα μαλλιά και τα κοσμήματά τους. Η Άννα, η σύζυγός του, διατηρεί φιλία με την Λόλα, την σύζυγο του εκλιπόντος, από τότε που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένα φλας μπακ στη ζωή του Δημήτρη και της Λόλας, μας πάει μέχρι τη στιγμή που αυτός παθαίνει ανεύρυσμα, χειρουργείται αλλά του αφήνει μιαν άνοια, εξαιτίας της οποίας εξελίσσονται φοβερά ευτράπελα.

Ο κοντούλης και εκκεντρικός Λάκης γνωρίζεται με τον Βαγγέλη από παλιά, αλλά μόνο όταν παντρεύεται την όμορφη Μαίρη, αρχίζουν να κάνουν παρέα και τα τρία ζευγάρια. Το ζεύγος Λάκης-Μαίρη ζουν σε εντυπωσιακό οροφοδιαμέρισμα ακριβού προαστίου των Αθηνών, το οποίο περιγράφεται από την είσοδο έως τα περιεχόμενα των ντουλαπών του, δείχνοντάς μας με αστείο τρόπο τις ακρότητες στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι του χρήματος στην καθημερινότητά τους. Η Μαίρη αντιλαμβάνεται κάποια στιγμή το ξενοκοίταγμα του άντρα της και…

Ο καλοφαγάς Γιάννης τρώει και πίνει ασύστολα, αλλά το κορμί του διατηρείται νεανικό, κάτι που προκαλεί την ζήλια των υπολοίπων. Είναι παντρεμένος με την Εύα, που είναι δικηγόρος, όπως κι αυτός. Κάνει συχνά το τραπέζι στην παρέα, μαγειρεύοντας ο ίδιος και προσφέροντας κρασί που το κάνει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων αυτών, εξελίσσονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα.

Ο μικρασιάτης Πέτρος είναι χημικός και η Τζίνα, η γυναίκα του, μιλάει με υποκοριστικά. Πιστεύουν ότι, αν κάτι δεν πάει καλά, οφείλεται στο κακό μάτι κι έτσι δικαιολογούν την αποτυχία όλων αυτών που κάνουν και πάνε στραβά. Η Τζίνα νοσεί από καρκίνο…

Η παρέα είναι δεμένη τόσο πολύ που αποφασίζουν να περάσουν τα χρόνια που τους απομένουν όλοι μαζί, σε ένα σπίτι-γηροκομείο, που θα σχεδιάσουν οι ίδιοι. Θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα;

Η ιστορία πέντε ζευγαριών, δοσμένη με χιούμορ σε πρωτοπρόσωπη γραφή, έτσι όπως μας την διηγείται ο Βαγγέλης. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, που διαβάζεται ευχάριστα, χαμογελώντας με τις αστείες του σκηνές και την κατά τόπους αθυροστομία του.
Περιγραφή οπισθόφυλλου

Τι να σημαίνει άραγε «αντιπελάργωση» και τι «μπατανάς»; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το φύλο των πενθούντων στην επιτυχία μιας κηδείας; Τι να είναι άραγε τα «όξιτζεν μπαρ» και ποιο το κύριο θέμα της Α΄ Προς Κορινθίους επιστολής; Κι αλήθεια, πώς μεταμορφώθηκε ο όσιος Πατάπιος, από αγαθός και μακρόθυμος, σε μαινόμενο ταύρο; Σ’ αυτά και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα του καιρού μας δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο. Όμως, παράλληλα, το έργο "Κολλητοί με ζάχαρη" είναι το χιουμοριστικό χρονικό μιας φιλικής συντροφιάς δεμένης με γλυκούς αλλά εφήμερους δεσμούς, όπως η γεύση της καραμέλας που σιγολιώνει στο στόμα. Είναι μια γελοιογραφική τοιχογραφία της σύγχρονης αστικής τάξης με τις Φιλιππινέζες, τις πλαστικές εγχειρίσεις, τα σκάφη και το Μέγαρο. Και είναι η ιστορία μιας μεγάλης αλλά ατελέσφορης προσπάθειας συνηθισμένων ανθρώπων να ξεφύγουν απ’ τη μοναξιά που όλο και περισσότερο τους αγκαλιάζει καθώς πλησιάζουν στη θερμοκρασία εδάφους.

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
ISBN: 960-378-387-0
Αριθμός σελίδων: 344
Κυκλοφορία: Αθήνα, Δεκέμβριος 1999, β’ εκτύπωση Μάρτιος 2000
Μυθιστόρημα


Επιμέλεια: Δελλή Χαρά
Επεξεργασία εικόνας: Παντελή ΑγγελίναΔεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :