Header Ads

Νέα

Συνέντευξη με την Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου.......

Στο σημερινό αφιέρωμα του blog «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών» φιλοξενούμε την κυρία Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου. 
Ελάτε,  μέσα από τη  συνέντευξη που μας παραχώρησε, να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

 Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που διαθέσατε στο Blog μας. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αρχαία Πέλλα, όπου παρακολούθησε και τις εγκύκλιες σπουδές της. Τελείωσε την Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Πολλά έργα της, όπως παραμύθια και διηγήματα, έχουν συμμετάσχει σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και έχουν λάβει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις. 

Το 2009, το έργο της ''Η γερακίνα και ο κύκνος'', απέσπασε το Α΄ βραβείο παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.     Ο ''Άγριος Δούναβης'' είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, ένα απόσπασμα του οποίου, ως αυτοτελές διήγημα, πήρε τιμητική διάκριση από τον ίδιο φορέα το 2008, με τον τίτλο ''Το άστρο της αυγής’’.

Και τα δύο βιβλία της κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις ''Μαλλιάρης-Παιδεία''. ''Η γερακίνα και ο κύκνος'' κυκλοφορεί επίσης, σε ένα ομαδικό ''Λεύκωμα Λογοτεχνίας-Ποίησης'', από τις Εκδόσεις ''Μαίανδρος'', Α΄ τόμος, έτος 2013.        

Η κυρία Κωνσταντινίδου είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ευρώπης, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ), του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου του Νομού Πέλλας, του Συλλόγου ''Βιβλιόφιλοι Έδεσσα'' και της Παιδαγωγικής Εταιρείας του νομού Πέλλας.

Πρόσφατη εκδοτική της παρουσία είναι τα δύο βραβευμένα παραμύθια της: ''Ο Αμούρ στο αστερισμό του λύκου'' και ''Ο Ρήγας και η Ροζαλία''. Αυτοέκδοση, Έδεσσα 2013. Είναι διαθέσιμα από τις Εκδόσεις “Ανάτυπο”.                          
     
Το 2015, το ιστορικό διήγημά της ''Εάλω η Πόλις'' ή ''Δάκρυα για τη Βασιλεύουσα'' συμπεριελήφθη στον Β΄ τόμο του ''Λευκώματος Λογοτεχνίας-Ποίησης'', το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ''Μαίανδρος''.                                  
                         
Το παραμύθι της ''Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια'', (Εκδόσεις ''Ανάτυπο'' 2016), με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, παραπέμπει στον τόπο που γεννήθηκε η συγγραφέας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της.                              

Η συγγραφέας εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών και παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Έδεσσα.

 Συνέντευξη

                                                                     
Καλησπέρα σας κυρία Κωνσταντινίδου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο blog μας ‘’Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών’’. Έχετε ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη, παραμύθι, μυθιστόρημα, ποίηση, διήγημα. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Τ.Κ. Ως εκ θαύματος, έτσι ξαφνικά! Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, όταν μια εσωτερική δύναμη με ώθησε να πάρω μολύβι και χαρτί και με παρέσυρε σιγά-σιγά να γράψω. Ήταν λίγο μετά από μια περιπέτεια που είχα με την υγεία μου. Η συγγραφή λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο θεραπευτικά, σαν καταφυγή, σαν καταπραϋντικό, σα βάλσαμο στην καρδιά και στην ψυχή μου. Καθοριστικής σημασίας, επίσης, για την απόφασή μου να ασχοληθώ με τη συγγραφή, υπήρξε και το γεγονός της βράβευσης του πρωτόλειου έργου μου ''Η γερακίνα και ο κύκνος'', το οποίο απέσπασε το Α΄ βραβείο παραμυθιού σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό.


Από όλα τα είδη της λογοτεχνίας που έχετε ασχοληθεί, ποιο θεωρείτε πιο δύσκολο;

Τ.Κ. Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο είδος συγγραφής είναι το διήγημα. Η δυσκολία έγκειται στους περιορισμούς που θέτει αυτομάτως η μικρή μορφή του. Στοιχείο, το οποίο απαιτεί από το συγγραφέα να είναι ουσιαστικός και πυκνός, ώστε να αναπτύξει το θέμα του εν συντομία και να παρουσιάσει ένα κείμενο που θα διαθέτει  αμεσότητα και ζωντάνια.Το τελευταίο σας βιβλίο είναι “Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια” από τις εκδόσεις  Ανάτυπο. Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας. Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά που θα το διαβάσουν;

Τ.Κ.Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια” έχει ως θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Ο Πέτρος, ο ήρωας του βιβλίου, θα αναμετρηθεί με τους δαίμονες του και συγκεκριμένα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές του σχολείου του. Γι΄ αυτούς δεν υπάρχει χώρος για όλους. Ώσπου μια μέρα, κυνηγημένος από τους διώκτες του, θα παγιδευτεί στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς, εκεί όπου κατοικεί το θεριό της λίμνης, η Καρκάγια.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, επιχειρώ να περάσω ένα μήνυμα στους μικρούς μου φίλους. Είναι σημαντικό για τα θύματα της βίας, να μιλήσουν, να σπάσουν τη σιωπή, να πάψουν να ανέχονται οτιδήποτε και οποιονδήποτε τους προκαλεί δυστυχία. Να κατανικήσουν τους φόβους τους, με τη βοήθεια ειδικών και τη στήριξη της οικογένειας, και να διεκδικήσουν το κομμάτι της ευτυχίας που τους αξίζει.  Τα παιδιά, στις μέρες μας, δέχονται πολλά ερεθίσματα. Τι είναι αυτό που θα κάνει ένα παιδί να διαλέξει ένα βιβλίο για να το διαβάσει; 

Τ.Κ.   Το παιδί θα επιλέξει ένα βιβλίο με βάση τα χόμπι του, τις αγαπημένες του δραστηριότητες και τα θέματα που το ενδιαφέρουν. Η λαχτάρα του για γνώση, η επιθυμία του να ταξιδέψει σε έναν κόσμο φαντασίας, η ανάγκη του για συντροφικότητα, η περιέργειά του να βρει λύσεις στις απορίες του, η επαφή του με έναν χώρο όπου κυκλοφορεί το βιβλίο, η σχέση του με ανθρώπους που διαβάζουν, θα λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη που θα το κατευθύνει προς το δρόμο της ανάγνωσης.


Ένας νέος συγγραφέας μπορεί εύκολα να δει το βιβλίο του να εκδίδεται;

Τ.Κ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα νέο συγγραφέα να δει το βιβλίο του στη βιτρίνα των βιβλιοπωλείων. Και αυτό οφείλεται, αφενός στην απροθυμία των εκδοτών να αναλάβουν το έργο του, λόγω του υψηλού κόστους έκδοσης, αφετέρου στην αδυναμία του συγγραφέα να το χρηματοδοτήσει ο ίδιος.


Τελικά συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται με κάποια βοήθεια; (σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παράδειγμα);

Τ.Κ. Δε μπορώ να είμαι απόλυτη σε αυτό. Η συγγραφή προϋποθέτει αγάπη, μεράκι, πάθος, έμπνευση, ταλέντο. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής εφοδιάζουν απλώς το συγγραφέα με διάφορες τεχνικές, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους ή το ταλέντο τους. Το φυσικό αυτό χάρισμα είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Από κει και πέρα, χρειάζεται ασφαλώς σκληρή δουλειά.


Το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων. Πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του βιβλίου και κυρίως του παιδικού;

Τ.Κ. Πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό μέσο για την προβολή και την ανάδειξη του έργου ενός συγγραφέα. Διότι, από τη μια μεριά βοηθάει στην προώθηση του βιβλίου του, ενώ από την άλλη του δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες του.   


Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα, ειδικά όταν έχει δεχτεί απορρίψεις από εκδοτικούς οίκους;   

Τ.Κ. Να κυνηγήσει το όνειρό του και να συνεχίσει την προσπάθεια, μέχρι να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του ως συγγραφέας. Κάποιος εκδοτικός οίκος θα βρεθεί να εκτιμήσει και να εκδώσει το έργο του. Άλλωστε, υπάρχει και η αυτοέκδοση!


Έχετε σκεφτεί τον επόμενο ήρωα ή ηρωίδα του βιβλίου σας;

Τ.Κ. Ναι! Αφορά έναν γυναικείο χαρακτήρα, μέσα από τον οποίο θέλω να αποκαλύψω κάτι για την ανθρώπινη συμπεριφορά, που συνήθως περνάει απαρατήρητο, αποτελεί όμως μια κοινωνική πραγματικότητα!


Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Τ.Κ. Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ.


                            Συνέντευξη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα
Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :