Header Ads

Νέα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ .....

                                                

            Προσωπική άποψη: Μαρία Γραμμένου

Η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο της  ζωντανεύει στα μάτια μας την προσωπική ιστορία της Ζώγιας, μιας κοπέλας που αγάπησε και ταλαιπωρήθηκε πολύ, κάποτε στη Θράκη. 

Η ζωή της και τα όσα βίωσε τη συνέτριψαν και γέμισαν την ψυχή της με αμφιβολίες και θλίψη τρομερή. Αγάπησε ολόψυχα, περιπλανήθηκε στα βουνά της Θράκης και έγινε υποχείριο των Βουλγάρων, προσπαθώντας να την εκμεταλλευτούν, γέννησε ένα παιδί που η μοίρα δεν την άφησε  να το αναθρέψει και βίωσε το χωρισμό από τον αγαπημένο της, τις στιγμές που τον είχε απόλυτη ανάγκη.Η απλότητα και η αμεσότητα της γραφής της κυρίας Τσαβέα, αλλά και τα συναισθήματα που αναβλύζουν μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος σε κάνουν να αγαπήσεις τους ήρωες και να συμπάσχεις μαζί τους. Πολύ σκληρή η στιγμή  της «αλήθειας» ότι χάνει το παιδί που γεννά, ο πόνος της αποδύεται έντονος και σπαραχτικός, όχι όμως κουραστικός .Οι αναφορές στα ιστορικά στοιχεία και στα γεγονότα της εποχής έχουν συνοχή, είναι μελετημένα και αποδομένα με μέτρο, αποτέλεσμα έρευνας που έχει προηγηθεί. Η αναζήτηση του παιδιού της και οι αγωνίες της σου μεταφέρουν τον  ψυχισμό της και τη λαχτάρα της να του αποκαλυφτεί. Βιώνεις μαζί της τη στενοχώρια που κρύβει στην ψυχή της.

Μια αληθινή ιστορία που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο σκληρή και απάνθρωπη ζωή είχαν οι πρόγονοί μας, τι κακουχίες πέρασαν στον πόλεμο, αλλά και ποσά μυστικά κρύβονται πίσω από ένα ρυτιδιασμένο πρόσωπο.

Η πένα της κυρίας Τσαβέα εξελίσσεται σε αγαπημένη πια και μας μεταφέρει στον κόσμο των ηρώων της με  απλό και σοβαρό τρόπο, ώστε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που δεν κουράζει.Περίληψη οπισθόφυλλου: Το παρελθόν που δεν λησμόνησα, ένα παρελθόν που τόσο αγάπησα και ένα μυστικό που εκείνος δεν έμαθε ποτέ…

Ανατολική Θράκη. Δύσκολα και τρομακτικά χρόνια πλησιάζουν απειλητικά τις ανυποψίαστες ζωές των Ελλήνων της περιοχής. Μέσα στις φλόγες του πολέμου γεννιέται ένας έρωτας που ακολουθεί τα χνάρια των ξεριζωμένων της πατρίδας που χάθηκε για πάντα. Ο Ρήγας δίνει στη Ζώγια μια υπόσχεση, πως ό,τι κι αν συμβεί, εκείνος θα γυρίσει. Πρέπει να τελειώσει μια σημαντική αποστολή, τα όπλα πρέπει να παραδοθούν στα χέρια των αγωνιστών που πολεμάνε τον κατακτητή. Μα οι σφαίρες δεν επιλέγουν το στόχο τους με βάση την αγάπη… Οι δρόμοι τους χωρίζουν, οι τύχες τους αγνοούνται και το φεγγάρι κλείνει τα μάτια μπροστά στις σπαραχτικές παρακλήσεις και τα βάσανά τους…

Μόνη παρηγοριά της Ζώγιας το παιδί που έχει στα σπλάχνα της. Όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος εκτελεστής της ευτυχίας… «Το παιδί σου πέθανε στη γέννα…», θα της πουν και θα της το αρπάξουν μέσα από τα χέρια. Πώς να αντέξει τον δεύτερο χαμό; Το δράμα του ξεριζωμού και της προσωπικής της μοίρας ξεκινά… Τα γιουρούσια των Βουλγάρων θα ξεκληρίσουν οικογένειες και οι γυναίκες θα γίνουν λάφυρο στα χέρια τους. Η μοίρα της Ζώγιας δεν θα είναι διαφορετική. 
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Αληθινή ιστορία
Συγγραφέας: ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΣΑΒΕΑ
Εκδόσεις: ΕΞΗ
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 9786188163485
Αριθμός σελίδων: 464

                                                            Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή
Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :