Header Ads

Νέα

Νηπιαγωγείο εφ' όλης της ύλης.....


Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

Το «Νηπιαγωγείο εφ όλης της ύλης» είναι ένα βιβλίο που έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτη του 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν. Σε αυτόν τον χρόνο αγκαλιάστηκε από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικά από όσους ασχολούνται με παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Το συγκαταλέγω ως ένα διδακτικό εγχειρίδιο του οποίου την αξία  αναγνώρισε επίσημα τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου εγκρίνοντάς το για τη βιβλιοθήκη δασκάλου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου! Σήμερα, υπάρχει στις βιβλιοθήκες πολλών σχολικών μονάδων της Ελλάδας και της Κύπρου, διδάσκεται στο β΄ έτος  ιδιωτικών πανεπιστημίων της Λευκωσίας και της Λεμεσού και φυσικά υπάρχει στα σπίτια αρκετών οικογενειών με μικρά παιδιά.

            Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο  τοποθετεί όσους και όσες ασχολούνται με την προσχολική εκπαίδευση σε μια θέση με συμβουλευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα, βοηθητικό, εμψυχωτικό και δημιουργικό. Έχοντας πάντα υπόψη το γεγονός ότι  οι νηπιαγωγοί ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι εκάστοτε διαμορφώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα  ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών, δηλώνεται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί έναν οδηγό-τυφλοσούρτη που στερεί τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ελευθερία. Αντίθετα, γραμμένο σε μια γλώσσα απλή και κατανοητή, με ξεκάθαρη δομή, αποτελεί έναν αρωγό στον καθημερινό σχεδιασμό και οργάνωση της διδασκαλίας. Αφενός, παρέχει κάποιες ιδέες – συμβουλές αναφορικά με την οργάνωση του χώρου του νηπιαγωγείου και της τάξης ειδικότερα και αφετέρου προτείνει διάφορες ιδέες  για το περιεχόμενο, την οργάνωση και την αξιολόγηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Απώτερος σκοπός η βοήθεια και η υποστήριξη σε όσους εκπαιδευτικούς  νομίζουν ότι  έχουν  ανάγκη να γνωρίσουν τρόπους δημιουργίας ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που να δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε ενεργητικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες πραγματοποιείται η κατάκτηση και η οικοδόμηση της γνώσης.

            Επιπρόσθετα, εξαιτίας του παιδαγωγικού του χαρακτήρα και της απλής και κατανοητής του γλώσσας, αποτελεί και ένα αξιόλογο εφόδιο για τους γονείς που θέλουν να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά τους. Σήμερα οι οθόνες έχουν μπει καλά στη ζωή μας, με τη μορφή κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ,  υπολογιστών, με αποτέλεσμα  τα παιδιά να δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από εκεί… εκτός και τους δοθεί κάτι που να τους ενδιαφέρει το ίδιο ή ίσως και ακόμα περισσότερο. Στο «Νηπιαγωγείο εφ όλης της ύλης» μπορεί κανείς να βρει ανάμεσα σε άλλα, ομαδικά παιχνίδια, γλωσσοδέτες, αινίγματα, λαχνίσματα, προσευχές, δραστηριότητες γραφής, ανάγνωσης, μαθηματικών, εικαστικών, πληροφορικής, κίνησης, βιολογίας, γεωγραφίας, ιστορίας, παιδικής λογοτεχνίας με τα οποία μπορεί να απασχολεί τα παιδιά του δημιουργικά, βοηθώντας τα να μάθουν παίζοντας! Επίσης παρέχονται συμβουλές στους ενήλικες για το πώς μπορούν να επεξεργαστούν με τα παιδιά μια ιστορία, ένα μύθο, ένα παραμύθι, ένα τραγούδι…

            Η αξία του ανεκτίμητη…και αυτό το λένε καθημερινά οι άνθρωποι που το διαβάζουν και το κάνουν πράξη…φοιτητές νηπιαγωγοί,   βρεφονηπιοκόμοι, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί εν ενεργεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμβουλοι και προϊστάμενοι της εκπαίδευσης, καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και γονείς και συγγενείς νηπίων…ιδιαίτερη αξία όμως του δίνουν τα ίδια τα παιδιά καθημερινά, τα οποία μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίζουν και μαθαίνουν με αυτό!!!
           

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :