Header Ads

Νέα

Ρένα-Αύγουστος Κορτώ ......


προσωπική άποψη: Αλεξάνδρα Λεονάρδου

      Μπορώ να ομολογήσω ότι γνώριζα πολύ καλά το όνομα Αύγουστος Κορτώ, βλέποντάς το στην πρώτη σελίδα πολλών βιβλίων που βρίσκονται στην κατοχή μου. Πάντα σε ρόλο μεταφραστή, με μαεστρία έσωζε το ξένο κείμενο του κάθε συγγραφέα, περνώντας μου με ακρίβεια το νόημα, τα μηνύματα, το στυλ και το ύφος του βιβλίου που είχα επιλέξει να διαβάσω.

Το 2013, όταν βρέθηκε στα χέρια μου “Το βιβλίο της Κατερίνας”, διαβάζοντας  το ένιωσα την ανάγκη να ψάξω όλη την βιβλιογραφία του, γεμάτη περιέργεια και ενθουσιασμό πλέον για τη μοναδική ιδιότητά του σαν συγγραφέας των δικών του βιβλίων.

Πολύ λίγες πληροφορίες ξέρουμε για τον ίδιο, διότι δεν προσδοκά την πλήρη δημοσιότητα για το τι είναι προσωπικά, αλλά για τις ιδέες του, τις απόψεις του, αυτά που νιώθει. Μέσα λοιπόν από τα βιβλία του μας δίνει την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουμε στη ζωή του και κατ’ επέκταση και στην ψυχή του. Οπότε, θα σεβαστώ την ανωνυμία που θέλει να έχει και θα πω μόνο ότι το όνομα Αύγουστος Κορτώ είναι ψευδώνυμο, έχει γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Ερχόμενη στο σήμερα λοιπόν αναζήτησα το καινούριο του βιβλίο με τίτλο “Ρένα”. Έτυχε να έρθει στα χέρια μου σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Θεσσαλονίκη, όσο διήρκεσε το ταξίδι μου εγώ διάβαζα, μέσα σε δυόμιση ώρες λοιπόν το είχαν τελειώσει. Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Η Ρένα λοιπόν, πόρνη στα Χαυτεία στις αρχές του 20ου αιώνα, δέχεται επίσκεψη από έναν νεαρό, ο οποίος της δίνει την ευκαιρία να αφηγηθεί την ζωή της, έτσι όπως εκείνη την έζησε, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Με το φτωχό της λεξιλόγιο, όντας αγράμματη και την ωμή διάλεκτο της πιάτσας, μας ταξιδεύει στην ιστορία, όχι μόνο την δικιά της, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

 Μια γραφή γρήγορη, με ουσιαστικό περιεχόμενο χωρίς φανφάρες, μπαίνει κατευθείαν στο ψητό με μια νότα “κωμωδίας”. Στο θέατρο, το δράμα του ήρωα γίνεται κωμωδία, έτσι κι εδώ ο συγγραφέας θέλει να ελαφρύνει την βαριά ατμόσφαιρα  των κακουχιών που έχει περάσει η ηρωίδα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να μασάει τα λόγια του και λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Με σκληρά στοιχεία ώρες, ώρες  προχωρεί όλο και πιο βαθιά στα άδυτα της ψυχής της, δεν παύει όμως να έχει μια ευγένεια και ένα σεβασμό προπάντων σε αυτό το μεγαλείο που λέγεται ζωή.

 Μια γυναίκα κουβαλώντας πάνω της έναν ολόκληρο αιώνα, με πάθη, λάθη και έρωτες, μια αληθινή αγωνίστρια, μας παίρνει από το χέρι και μας δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να ζήσεις σε μια κοινωνία του σε πέταξαν, απλά ο δικός σου τρόπος.
                                  
  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

“Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη”.

Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ’ έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μιαν εφημερίδα. Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ’ ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ’ τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη: την αγάπη για τον Μάρκο, που την μπάζει στο Κόμμα, για την Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για τον Βασίλη , που μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι. Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ’ την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι και τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι το ποτήρι, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα. Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.Έργα του ίδιου:

·         Το βιβλίο των βίτσιων, 1999
·         Ραμπαστέν, 1999
·         Το τετράγωνο, 2000
·         Στοιχειωμένος, 2001
·         Ο γλύπτης του δρόμου, 2002
·         Άνιμαλ, 2002
·         Οι νεράιδες του Μαν, 2003
·         Ο γιος της Τζοκόντα, 2003
·         Η λύσσα, 2004
·         Αυτοκτονώντας ασύστολα, 2005
·         Ο δαιμονιστής, 2007
·         Ο αφανισμός του Νίκου, 2008
·         Δεκαέξι, 2010
·         Τα ορφανά, 2012
·         Ο ταξιτζής των ουρανών, 2012
·         Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά, 2012
·         Το βιβλίο της Κατερίνας, 2013
·         Η βιογραφία μιας σκύλας, 2013
·         Επειδή είναι η καρδιά μου, 2014
·         Αυτογονία, 2014
·         Η λύσσα, 2014
·         Έρως ανίκατε μάσαν, 2015
·         Νεοελληνική Μυθολογία, 2016
·         Μικρό χρονικό τρέλας, 2016
·         Ρένα, 2017

Λεπτομέρειες του βιβλίου:

Τίτλος: Ρένα
ISBN: 978-960-166-921-2
Εκδοτικός Οίκος: Πατάκης
Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2017
Αριθμός σελίδων: 224


Δείτε το τρέιλερ εδώ


επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή
επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :