Header Ads

Νέα

Συνέντευξη με την Ξανθή Μαντέλα.....Με την ευκαιρία  της παρουσίασης του βιβλίου της κυρίας Ξανθής Μαντέλα στο Public Συντάγματος, καταφέραμε, ανάμεσα στις υπογραφές των βιβλίων και τις φωτογραφίες, να της μιλήσουμε. Της κάναμε μερικές ερωτήσεις και εκείνη με πολλή  προθυμία και χαμόγελο, μας απάντησε. Την ευχαριστούμε πολύ.
                      
                                                Συνέντευξη: Παπαθανασίου Αγγελίνα

Καλησπέρα σας κυρία Μαντέλα και σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέτετε. Είστε ψυχολόγος εδώ και χρόνια. Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σας;
Ξ.Μ. Καταρχάς, εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον σας. Η συγγραφή προέκυψε έτσι απλά, χωρίς κάποιο πλάνο. Δουλεύω χρόνια μόνο με ενήλικες και κάθε φορά που σκεφτόμουν  τα παιδιά, έλεγα πως αν ποτέ ασχοληθώ μαζί τους, θα προτιμούσα να τα προσεγγίσω, όχι μέσα από την ιδιότητα μου, αλλά κάπως διαφορετικά, χωρίς όμως να  ξέρω το πως. Τελικά αυτό έγινε μέσα από τις παιδικές ιστορίες. Έτσι, βρέθηκα να συμμετέχω σε ένα σεμινάριο για αρχάριους, μετά από παρότρυνση μιας πολύ καλής φίλης και μέσα από εκεί προέκυψε και η συγγραφή.

Ποια ήταν τα βιβλία που σας κρατούσαν συντροφιά στη παιδική και εφηβική σας ηλικία;

Ξ.Μ. Ήταν πολλά και διαφορετικά. Πραγματικά, πολύ μεγάλη η ποικιλία. Μόνο που δεν τα επέλεγα εγώ, μου προέκυψε αυτό. Έχω έναν μεγαλύτερο, κατά δυο χρόνια αδελφό, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί βιβλιοφάγος. Έτσι, απ’ όταν ήμασταν μικρά παιδιά, ερχόντουσαν  πολλά βιβλία στο σπίτι. Ό, τι επέλεγε και διάβαζε εκείνος, μετά περνούσε σε μένα. Βέβαια, μεταξύ μας, δεν κατάφερα ακόμα να τον φτάσω στον αριθμό των αναγνωσμένων βιβλίων.
Στο βιβλίο σας, «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα», καταλαβαίνουμε την αγάπη σας για τα ζώα και ιδιαίτερα την ευαισθησία σας για τα αδέσποτα. Ποιες άλλες ευαισθησίες έχει η Ξανθή Μαντέλα;

Ξ.Μ. Δεν είμαι σίγουρη πως ξέρω να σας απαντήσω σε αυτό. Θέλω να πω, μπορεί να με συγκινήσει  το παραμικρό (κυριολεκτικά και μεταφορικά), που να αφορά ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα, καταστάσεις, οτιδήποτε. Ίσως αυτό να απαντά στην ερώτησή σας. Αυτό που νιώθω, πάντως, είναι ότι προσπαθώ να μη βλέπω τα πράγματα μονοδιάστατα. Θέλω να πω, πως ακόμα και μέσα από την ιστορία του άσπρου σκύλου και την ανάγκη του για να βρει μια οικογένεια και να ανήκει κάπου, νομίζω πως έμμεσα προσπάθησα να μιλήσω για την υιοθεσία, γενικά. Και αυτή των παιδιών, δηλαδή. Ο άσπρος σκύλος θα μπορούσε να είναι ένα παιδί. Δεν συμφωνείτε; Ένα παιδί που έχει ακολουθήσει πολλές οικογένειες μέσω αναδοχής ή που, εν πάση  περιπτώσει, έχει ακολουθήσει υποψήφιους γονείς που για κάποιο (σεβαστό) λόγο, δεν προχωρούν με την υιοθεσία και καταλήγει πάλι σε ένα ίδρυμα.Οι παρουσιάσεις του βιβλίου σας, έχουν ζωντάνια και δράση κι αυτό οφείλεται τόσο σε εσάς, όσο και στην ομάδα «Θεραπαίζω», που έχετε φτιάξει μαζί με νέα παιδιά (ηθοποιοί αν δεν κάνω λάθος). Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και ποιες είναι οι δράσεις της;

Ξ.Μ. Οι Θεραπαίζω (www.facebook/therapaizw) είναι μια ομάδα που φτιάχτηκε από το Γιώργο Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι ηθοποιός και εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής, από την Αλίκη  Ευγενίου, η οποία είναι βρεφονηπιοκόμος, μουσικοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια  δημιουργικής έκφρασης (ΜED), την Ευγενία Σαμαρά, ηθοποιό και συντονίστρια παιδικών δραστηριοτήτων κι από εμένα.

Σκοπός αυτής της ομάδας είναι η ψυχαγωγία, η διασκέδαση και η εξέλιξη και δημιουργική έκφραση συναισθημάτων όλων των ηλικιών, μέσα από δραστηριότητες. Αυτές θα αφορούν το θέατρο, τη μουσική, και άλλες τέχνες που στηρίζονται  στις βασικές αρχές της ψυχολογίας.

Πιστεύουμε πως, όπως η ψυχολογία έτσι και όλες οι δημιουργικές τέχνες, έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνεπώς, η προσωπική εξέλιξη και έκφραση του καθενός ξεχωριστά, θεωρούμε πως θα γίνεται πιο ολοκληρωμένα μέσα από όλες αυτές τις τέχνες συνδυαστικά. Έχοντας αυτό ως πεποίθηση, τα  εργαστήρια μας θα λειτουργούν αλληλοσυμπληρούμενα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Υπάρχει ήδη στο μυαλό σας ο επόμενος ήρωας του βιβλίου σας;

Ξ.Μ. Εκτός από τους Θεραπαίζω και παράλληλα με τη δουλειά μου, ασχολούμαι με τις διορθώσεις της επόμενης ιστορίας. Ο επόμενος ήρωας δηλαδή, υπάρχει ήδη στο χαρτί. Όχι στο μυαλό μου. Είναι και αυτός πολύ αγαπημένος πρωταγωνιστής, όπως και ο άσπρος σκύλος. Ελπίζω να αρέσει το ίδιο και να εκδοθεί κι αυτή η ιστορία.

Σας το ευχόμαστε ολόψυχα!!!. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι και να σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας και καλή επιτυχία στις δράσεις της ομάδας σας.

Ξ.Μ. Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ!!!


                                                                                    Επιμέλεια: Δελλή Χαρά

Επεξεργασία εικόνας: Γκουτζουρέλα Παναγιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :