Header Ads

Νέα

Η Θέμις έχει κέφια......


Η Θέμις έχει κέφια

Δημήτρης Ψαθάς

Δικαστηριακά ευθυμογραφήματα


Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

Η άποψή μου:

Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου, προήλθε από κληρονομιά: πριν 3 χρόνια, όταν μας άφησε χρόνους η θεία μου, πήγαμε με την αδελφή μου να αδειάσουμε το διαμέρισμά της. Στην βιβλιοθήκη της βρήκα αρκετά παλιά βιβλία του εκλιπόντος, προ μερικών δεκαετιών, συζύγου της θείας, τα οποία -ως βιβλιολάτρης- και πήρα.

Η πρώτη έκδοση της Θέμιδος που έχει κέφια ήταν 32 χρόνια πριν, δηλαδή το 1937.
Το κρατώ, με σεβασμό, αυτό το βιβλίο του 1969 και καθώς το διαβάζω, ανακαλύπτω λίγο μετά τη μέση, ότι έχει ακόμη άκοπες σελίδες! Ξέρετε, κάποτε τα βιβλία κατά την έκδοσή τους είχαν τις σελίδες τους στο επάνω μέρος ενωμένες και διάτρητες, οπότε χρειαζόσουν χαρτοκόπτη για να μπορέσεις να συνεχίσεις να το διαβάζεις…

Συνέχεια του «Η Θέμις έχει κέφια»  ήταν το «Η Θέμις έχει νεύρα» και το «Ορκίζομαι να είπω την αλήθειαν», το οποίο παίχτηκε σε αυτοτελή επεισόδια στην τηλεόραση με Πρόεδρο τον μοναδικό Γιάννη Μιχαλόπουλο.


Το βιβλίο αυτό έχει 48 κείμενα που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μία δικαστική αίθουσα, όταν ακόμη στην Ελλάδα συνυπήρχαν το πολυτονικό σύστημα, η δραχμή, το τραμ και ο αστυφύλακας.
Σταθερός πρωταγωνιστής ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ο οποίος γελάει ή εξανίσταται με τους κατηγορουμένους και κρούει συχνά-πυκνά την κουδούνα του, προς επιβολήν της τάξεως. Κατηγορούμενοι ένα πλήθος ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες, δι’ ασήμαντον αφορμήν κάποιες φορές, για παρεξήγηση κάποιες άλλες και για σοβαρά -για τα τότε ήθη- αδικήματα.
Το ξύλο του παραδείσου, Τα μάγια, Η φλυτζανοπυθία, Ο δερβίσης, Το στοίχημα, Το δαχτυλίδι, Το βρέφον και το κήτον, Το δράμα του υποβολέα, Δύο αλλοίθωροι, είναι μερικοί τίτλοι από τα εξαιρετικά σε ύφος, χιούμορ και γραφή κείμενα του βιβλίου αυτού, που μπορεί να διαβαστεί και αποσπασματικά, αφού οι ιστορίες δεν εμπλέκονται μεταξύ τους. Η γλώσσα του είναι μικτή, δημοτική και καθαρεύουσα, αλλά κατανοητή, χωρίς περιττές λέξεις και επίθετα. Μέσα σε τρεις έως έξι σελίδες κάθε φορά περιγράφεται μια ολόκληρη ιστορία, από την οποία δεν λείπει τίποτα!Βιογραφικό:

Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1907. Το 1923 ήρθε στην Αθήνα, τέλειωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στην δημοσιογραφία, την ευθυμογραφία και το θέατρο. Έχει γράψει βιβλία στα οποία αποτυπώνει την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής, καθώς και τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια που έκανε στην Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Τουρκία και Αίγυπτο. Πολλές κωμωδίες του έχουν ανεβεί από θιάσους και έχουν γυριστεί σε ταινίες, αλλά εκείνη που τον έκανε πανελληνίως γνωστό ήταν 
«Η Μαντάμ Σουσού».


Στοιχεία βιβλίου:

Η Θέμις έχει κέφια
Δημήτρης Ψαθάς
Δικαστηριακά ευθυμογραφήματα
Εκδόσεις Μαρή
Αθήνα, 1969
Σελίδες 232«…Δεν υπήρχε το βιβλίο της χαράς. Έλειπε από την βιτρίνα κι από την κυκλοφορία το ελαφρό, το πικάντικο γράψιμο. Κατήντησαν δημόσιος κίνδυνος η θλίψις και η κατήφεια των διανοουμένων μας. Κι απάνω στην περίσταση μέσα σ’ όλην τούτη την αφόρητη ατμόσφαιρα τσούπ! και ξεφυτρώνει ο Ψαθάς με το βιβλίο του «Η Θέμις έχει κέφια» για να σκορπίσει την ευθυμία και τη διάθεση, να χαρίσει το γέλιο το αβίαστο και της καρδιάς το ξεκούρασμα. Τόσο σπάνιο ήταν στην εποχή μας το χιούμορ –το τόσο εν τούτοις απαραίτητο– και τόσο σπάταλα μας το δίνει στο καινούριο του βιβλίο ο αγαπητός συνάδελφος, ώστε αξίζει το δίχως άλλο ν’ ανακηρυχθεί εθνικός ευεργέτης.»
                                                                      Μ. Μαράκης, «Σημαία Πειραιώς» 25/5/1937


Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :