Header Ads

Νέα

Endgame, των James Frey και Nils Johnson- Shelton.....

Η τριλογία του Endgame

                                                                         Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

Δώδεκα παίχτες ηλικίας από 12- 17 ετών με καταγωγή από αρχαίους πολιτισμούς (από τους οποίους κατάγονται όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας) εκπαιδεύονται σε όλη τους τη ζωή για το endgame. Κανείς δεν έχει μαγικές δυνάμεις, όλοι βασίζονται στα όσα έχουν διδαχθεί στην εκπαίδευσή τους που διαρκεί όλη τους τη ζωή. Κάθε μια από τις φυλές εκπαιδεύει ένα άτομο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το οποίο, όταν "ΑΥΤΟΙ" αποφασίσουν, θα κληθεί να παίξει στο endgame που θα έχει έναν μόνο νικητή. Η φυλή του νικητή θα επιβιώσει, όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός του πλανήτη θα αφανιστεί.

Έρωτας με την πρώτη ματιά που έριξα στο οπισθόφυλλου του πρώτου τόμου, μόλις κυκλοφόρησε. Έρωτας τρελός, όμως, το ήθελα φριχτά αυτό το βιβλίο, αλλά δεν είχα λεφτά να το πάρω. Μέχρι που κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος και ο άντρας μου, αμέσως μόλις είδε ότι υπάρχει κασετίνα που έχει και τους δύο τόμους και μάλιστα με μειωμένη τιμή, πήγε και μου την πήρε (φαντάσου πόσο τον είχα ζαλίσει τον άνθρωπο που τσακίστηκε να τα πάρει μόλις τα βρήκε σε προσφορά).

Ακόμη θυμάμαι την στεντόρεια φωνή που έβγαλα, σαν καλλιτέχνης της όπερας, τραγουδώντας εξαιρετικά μελωδικά "Ω, το endgame, τι ευτυχία αγαπητέ μου και ευχαριστώ πολύ"... Καλά, εντάξει, απλά γκάριζα "Ααααααα, το endgame, το endgame, το endgame, το endgame!!!!!!!!!!' κτλ,  χοροπηδώντας σαν κατσίκι πάνω-κάτω, μέχρι να λαχανιάσω και να πατήσω το μικρό που χοροπήδαγε δίπλα μου, χωρίς να ξέρει γιατί. Εν πάση περιπτώσει, χάρηκα πάρα πολύ που το απέκτησα, και μετά έβαλα και τα δύο βιβλία σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου, χωρίς να τα διαβάσω, περιμένοντας να βγει και το τρίτο μέρος.

Λόγοι ανωτέρας βίας (κάποιοι συζητούσαν για το βιβλίο δηλαδή) με ανάγκασαν να διαβάσω τον πρώτο τόμο, παρά τη θέλησή μου -τραβάτε με και ας κλαίω το λένε αλλιώς αυτό. Και η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε . Δε με ενθουσίασε, όμως μου άρεσε. Χρειάστηκε βέβαια να αντικαταστήσω τον σελιδοδείκτη με ένα χαρτί στο οποίο είχα σημειώσει το όνομα, τη φυλή και τυχόν βασικά χαρακτηριστικά των παιχτών, αφού οι πρωταγωνιστές είναι δώδεκα (όσες και οι φυλές) και η ιστορία προχωρά με αφηγήσεις από όλους τους και εγώ συνήθως χάνω τη μπάλα, όταν τα πρόσωπα μιας ιστορίας ξεπερνούν τα τρία. Κατάφερα να κρατηθώ και δεν προχώρησα στο δεύτερο βιβλίο, το άφησα στην άκρη και περίμενα. Και τώρα που πια έχω όλη την τριλογία στα χέρια μου, έκανα μια επανάληψη το πρώτο βιβλίο και τα διάβασα όλα μαζί.

Λοιπόν. Η ιδέα είναι εξαιρετική. Είναι άλλη μια τριλογία που μπορεί να χαρακτηριστεί "young-adult", επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως φαντασίας. Οι περιγραφές είναι επαρκείς, καταλήγεις να έχεις μια γενική εικόνα στο μυαλό και για τους δώδεκα πρωταγωνιστές, τόσο για την εμφάνιση όσο και για το χαρακτήρα τους και τον τρόπο που μεγάλωσαν. Επίσης είναι ωραίο που διαδραματίζεται σε πολλά μέρη της γης και δεν είναι στατικό, ενώ προσπαθεί να περάσει και κάποια μηνύματα για την αγάπη, τη συνεργασία και το ότι οι ικανότητες δεν εξαρτώνται από την εξωτερική εμφάνιση και τις τυχόν αναπηρίες.

Όμως, έχω δύο βασικά προβλήματα με τα βιβλία: το πρώτο είναι ότι οι ικανότητες των παιχτών είναι υπερφυσικές. Το παρακάνανε οι συγγραφείς, αλήθεια. Με ενόχλησαν πολλές φορές οι υπερβολικές δυνάμεις των παιχτών, οι ηγετικές τους ικανότητες και η αλάνθαστη κρίση τους και κυρίως οι γνώσεις που είχαν για τα πάντα, από τις αρχαίες θρησκείες μέχρι αποκωδικοποίηση. Ήταν λίγο (;;;) υπερβολικό.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν η εμμονή στις λεπτομέρειες. Εξαιρετικά λεπτομερείς περιγραφές των πάντων. Δε με ενδιαφέρει να διαβάσω ακριβώς στις πόσες μοίρες και με ποιά ταχύτητα σήκωσε το πόδι του ο ένας παίχτης για να χτυπήσει το σαγόνι του άλλου (οκ, αυτό είναι μια δική μου υπερβολή, δεν το λέει κάπου στο βιβλίο, απλά μπορώ και εγώ να είμαι υπερβολική στις λεπτομέρειες όταν θέλω) ή ότι "ακολούθησε το αυτοκίνητο πηγαίνοντας βόρεια, μετά ανατολικά, μετά βόρεια και ανατολικά, ανατολικά, βόρεια, ανατολικά" (αυτό πραγματικά το λέει μέσα στο βιβλίο).

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι πιθανότατα απευθύνεται σε κοινό μικρότερο σε ηλικία από εμένα. Ή πάλι, μπορεί να έχει εξαντληθεί η ανοχή μου για βιβλία που δε μου πολυταιριάζουν. Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να φταίνε και οι προσδοκίες που είχα από την τριλογία, πάντως γεγονός είναι ότι, ενώ το πρώτο βιβλίο ("Το κάλεσμα") μου άρεσε πολύ, το δεύτερο ("Το κλειδί του ουρανού") δεν με ενθουσίασε, αλλά εντάξει, το διάβασα ευχάριστα. Όμως, στο τρίτο βιβλίο ("Οι κανόνες του παιχνιδιού") υπήρξε πρόβλημα. Δε μου άρεσε καθόλου και δεν ήταν ταιριαστό για κλείσιμο μιας τριλογίας αυτού του επιπέδου.

Παρόλα αυτά, είναι κάτι διαφορετικό, κάτι σύγχρονο και όμορφο που πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί.ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Endgame 1: Το κάλεσμα


ΓΗ. ΤΩΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ. ΑΥΡΙΟ. ΤΟ ENDGAME ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ. ΤΟ ENDGAME ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ. Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Δώδεκα Παίκτες. Νέοι στο σώμα αλλά με καταγωγή αρχαίων. Όλη η ανθρωπότητα προέρχεται από αυτούς. Δημιουργήθηκαν και επιλέχθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Από τότε, προετοιμάζονται καθημερινά. Δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Κανένας τους δεν μπορεί να πετάξει, να μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσάφι ή να γιατρέψει τον εαυτό του. Όταν έρχεται ο θάνατος, έρχεται. Για αυτούς και για όλους μας. Είναι οι κληρονόμοι της Γης και πρέπει να λύσουν τον Μεγάλο Γρίφο της Σωτηρίας. Και πρέπει να το κάνει ένας από αυτούς, διαφορετικά θα χαθούμε όλοι.


Endgame 2: Το κλειδί του ουρανού


Το Endgame είναι εδώ. Ο κόσμος αρχίζει να καταρρέει, να τρελαίνεται. Όμως οι Παίκτες συνεχίζουν να παίζουν. Το Κλειδί της Γης βρέθηκε. Απομένουν δύο κλειδιά και εννέα Παίκτες. 

Κουίνς, Νέα Υόρκη.

Η Άσλινγκ Κοπ επιδιώκει το ακατόρθωτο: να σταματήσει το Endgame. Αλλά προτού προλάβει να γυρίσει σπίτι για να ανασυγκροτηθεί, την προσεγγίζουν πράκτορες της CIA, που γνωρίζουν τα πάντα για το Endgame, και της προσφέρουν τη βοήθειά τους είτε για να σταματήσουν το παιχνίδι είτε για να αναδειχθεί νικήτρια. 
Βασίλειο του Αξούμ, Αιθιοπία 

Ο Χιλάλ ιμπν Ίζα αλ-Σαλτ, αν και παραμορφωμένος, είναι ζωντανός. Και ξέρει κάτι που οι υπόλοιποι Παίκτες αγνοούν: ότι τα keplers παρενέβησαν, αν και θα έπρεπε να είναι αμέτοχα. Όμως, οι Αξουμίτες έχουν ένα μοναδικό μυστικό που μπορεί να τους βοηθήσει να λυτρώσουν την ανθρωπότητα - και ίσως να νικήσουν τα όντα πίσω από το Endgame. 
Λονδίνο, Αγγλία.

Η Σάρα Άλοπεϊ βρήκε το πρώτο κλειδί. Είναι μαζί με τον Ιάγκο - και προπορεύονται. Η Σάρα, όμως, αδυνατεί να συγχωρήσει τον εαυτό της για τον θάνατο του Κρίστοφερ και την πυροδότηση του Γεγονότος. Το μόνο που μπορεί να κάνει για να κρατήσει τους δαίμονες μακριά είναι να Παίξει∙ να Παίξει για να νικήσει. 

Το Κλειδί του Ουρανού -όπου κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι- είναι το επόμενο. Και οι εννέα Παίκτες δε θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να το αποκτήσουν. Το Endgame είναι εδώ. Endgame 3 - Οι κανόνες του παιχνιδιού


Στο Κάλεσμα, ο kepler 22b είπε στους Παίκτες: «Οι κανόνες του Endgame είναι απλοί. Βρείτε τα κλειδιά με τη σειρά και φέρτε τα σ’ εμένα».

Για τη Σάρα, τον Ιάγκο, την Άσλινγκ, τον Μακάμπι, τη Σάρι, τον Αν και τον Χιλάλ, το Endgame έχει φτάσει στην τελική φάση. Το Κλειδί της Γης και το Κλειδί του Ουρανού έχουν βρεθεί και απομένει ένα: το Κλειδί του Ήλιου. Είναι το μοναδικό που μπορεί να βοηθήσει έναν Παίκτη να σώσει τον πολιτισμό του, ενώ οι υπόλοιποι θα χαθούν. Και μόνο ένας μπορεί να νικήσει.

Ίσως, όμως, οι κανόνες να μην είναι τόσο απλοί. Ίσως το kepler 22b να τους έχει διατυπώσει λάθος. Ίσως να υποτίμησε τους Παίκτες.

Δυτική Βεγγάλη, Ινδία 
Ο Μακάμπι έχει το Κλειδί της Γης και το Κλειδί του Ουρανού και είναι αποφασισμένος να βρει το Κλειδί του Ήλιου. Παίζει για να κερδίσει. Αλλά στο Endgame όλα μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Καλκούτα, Ινδία 
Ο Αν Λιου Παίζει για τον θάνατο. Τα τικ του έχουν επιστρέψει, το μυαλό τού παίζει περίεργα παιχνίδια. Σκοπός του είναι να σταματήσει το Endgame και να καταστρέψει τον κόσμο. 

Σικίμ, Ινδία 
Η Άσλινγκ, η Σάρα, ο Ιάγκο, η Σάρι και ο Χιλάλ έχουν την ίδια αποστολή• να σταματήσουν το Endgame. Το Κλειδί του Ήλιου δεν πρέπει να βρεθεί. Διότι γι’ αυτούς τους Παίκτες οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.

Για όποιον λόγο κι αν Παίζουν, όμως, όλοι οι Παίκτες έχουν κάτι κοινό: είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. 
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΛΥΣΤΕ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ. 
ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ. 
ΤΟ ENDGAME ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ. 
ΤΟ ENDGAME ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ.

                                                                                       Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή
                                                   Επεξεργασίας εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :