Header Ads

Νέα

Έλλη Μαζωνάκη......

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Έλλη Μαζωνάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από τη Σητεία Κρήτης. Από μικρή τη γοήτευε ο κόσμος της λογοτεχνίας, που μπλέκει αριστοτεχνικά τη σύνθεση με την αντίθεση, στοιχεία και της ζωής της: σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και τώρα είναι φοιτήτρια του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Είναι παντρεμένη, έχει ένα γιο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Κεφαλονιά, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί την εσώψυχη ανάγκη της να πλάθει ενδιαφέρουσες ιστορίες, που ξυπνούν αναμνήσεις, γεννούν σκέψεις και πυροδοτούν-συναισθήματα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Κι όμως, αν με ρωτούσες" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.


 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το «Το καλοκαίρι που σταμάτησε ο χρόνος» είναι ένα βιβλίο που κυλάει αριστοτεχνικά σε δύο παράλληλους κόσμους, την Κεφαλονιά του 1953 από τη μια και από την άλλη τη σύγχρονη, όπως την ανακαλύπτει κανείς αν την επισκεφτεί σήμερα. Ο λόγος του προσαρμόζεται στην κάθε εποχή και υπηρετεί άψογα της απαιτήσεις της. Οι σελίδες ξεχειλίζουν από συναισθήματα, πάθη και αδυναμίες, μεταδίδοντας αρώματα μιας άλλης εποχής, προκαλώντας στον αναγνώστη νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα απόλυτα σύγχρονο μυθιστόρημα σε έναν μοναδικό και αξιοπρόσεκτο συνδυασμό.

Στην ιστορία συναντάμε ποικιλία χαρακτήρων, οι οποίοι αποδίδονται με αγάπη και προσεκτική ματιά. Οι ήρωες είναι άκρως ανθρώπινοι, αναπνέουν πραγματικά μέσα από τις σειρές του μυθιστορήματος, είναι άρτια δομημένοι, μοναδικά ψυχογραφημένοι. Έχουν ψυχή, δείχνουν να ξεπηδούν από το χαρτί και να στέκονται κοντά στον αναγνώστη, του επιτρέπουν να γίνει ένα μαζί τους, να αφουγκραστεί τις ανάγκες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους. Δεν μπορεί παρά να τους αγαπήσει και να συμπορευτεί μαζί τους μέχρι το τέλος του βιβλίου, στο οποίο παρουσιάζονται αντιφατικά συναισθήματα. Αγάπη που σύντομα γίνεται μίσος. Εμπιστοσύνη που γίνεται αμφισβήτηση. Ασφάλεια που θα μετατραπεί σε αβεβαιότητα. Και ο κόσμος γκρεμίζεται για τους ήρωες, που όσο πιο καλά πίστευαν ότι πατούσαν στα πόδια τους, τόσο πιο μετέωροι βρέθηκαν.

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Δάφνη, είναι μια νέα γυναίκα που έχει δώσει όλη της την ενεργητικότητα στην επιστήμη της, την σεισμολογία. Απορροφημένη από την επιστήμη, ξέχασε, ή μάλλον έθαψε η ίδια, την προσωπική της ζωή. Με πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις που όπως θα μάθει στη συνέχεια βασίζονταν πάντα στα μυστικά και στα ψέματα, η Δάφνη δεν επέτρεπε στον εαυτό της να ζήσει τον έρωτα. Κι όταν ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα, είναι ανέτοιμη στο πώς θα τον διαχειριστεί. Όπως ανέτοιμη είναι στο να μάθει όλο το παρελθόν που καλά της έκρυβαν οι δικοί της. Οι αλήθειες της ζωής όμως δεν ρωτάνε όταν πρόκειται να έρθουν. Ξεκινάνε, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «σαν καταιγίδα στα ανοιχτά της θάλασσας μια ηλιόλουστη, καλοκαιρινή μέρα. Ξεκινάνε και πλησιάζουν γρήγορα την ακτή αφήνοντάς σε απροετοίμαστο, με το μακό μπλουζάκι και το σορτσάκι, χωρίς ομπρέλα, χωρίς αδιάβροχο, χωρίς προστασία».

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην έρευνα που απαιτήθηκε για την πραγμάτωση αυτού του έργου. Έρευνα απαιτητική τόσο στις γραπτές πηγές όσο και σε προσωπικές μαρτυρίες. Η συγγραφέας αναζήτησε κατοίκους της Κεφαλονιάς που έχουν βιώσει το σεισμό του 1953, συζήτησε μαζί τους, συγκέντρωσε, μελέτησε και στηρίχτηκε σε αυτές τις μαρτυρίες. Χειρίζεται με δεξιοτεχνία το επιστημονικό κομμάτι του βιβλίου, χρησιμοποιεί σωστά ορολογίες της σεισμολογίας, έχει μελετήσει πάνω στο αντικείμενό της και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.

Στην ερώτηση αν η ιστορία είναι ερωτική, η απάντηση είναι ναι. Όχι όμως ερωτική με την κλασσική έννοια του όρου. Ο έρωτας που ζουν οι χαρακτήρες πολύ γρήγορα θα γίνει απαγορευμένος. Θα θαφτεί βαθιά, θα πεταχτεί μακριά, θα γίνει ανεπίτρεπτος, παράνομος. Και οι ήρωες θα πρέπει να υποδυθούν πως ποτέ δεν ένιωσαν, δεν είδαν, δεν άγγιξαν. Πόσο εύκολο είναι; Να κλείσεις ένα ολόκληρο ζωντανό κόσμο συναισθημάτων σε ένα πακέτο γράμματα ξεθωριασμένα, δεμένα με πράσινη κορδέλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :