Header Ads

Νέα

''Το τελευταίο δαχτυλίδι'' Σπύρος Πετρουλάκης.......


Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου


Ο Σπύρος Πετρουλάκης επιστρέφει δριμύτερος με το τελευταίο του μυθιστόρημα «Το τελευταίο δαχτυλίδι» από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα δυνατό μυθιστόρημα με πλούσια πλοκή, ρεαλιστικές περιγραφές, συνεχόμενες ανατροπές και με ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, την παρένθετη μητρότητα.

ΕΛΠΙΔΑ

Η Νάσια, ένα γεμάτο όνειρα νεαρό κορίτσι από την Καστοριά, κατεβαίνει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

Η πρωτεύουσα την ελκύει όπως το φως την πεταλούδα.

Θέατρο, χορός, παραστάσεις αποτελούν για εκείνη έναν ονειρικό και παραμυθένιο κόσμο.
Τι θα συμβεί όμως όταν απαντήσει στην αγγελία: «Ζητείται παρένθετη μητέρα»;
Ποια απρόσμενη τροπή θα πάρει η ζωή της;

ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ

Άγγελος και Τατιάνα: εκείνη πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εκείνος καταξιωμένος σχεδιαστής κοσμημάτων.

Ζουν την απόλυτη ευτυχία, ώσπου ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα θα ανατρέψει τα πάντα στην τακτοποιημένη ζωή τους.

Η Τατιάνα ανακαλύπτει το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που είχε σχεδιάσει ο Άγγελος.

Για τα τρία πρώτα είναι σίγουρη πού βρίσκονται.
Προσπαθώντας, όμως, να ανακαλύψει τα άλλα δύο και τις κατόχους τους, θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα.

ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΝΤΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ

Το κόστος για την απόκτησή τους δεν απαιτούσε χρήμα, μα κάτι πολύ πιο ισχυρό.
Ο συγγραφέας με την ιστορία του μας γεμίζει πλούσια συναισθήματα με την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει σαν δημιουργό. Η χαρά, η λύπη, ο θυμός, η αγωνία, η δυστυχία, η συμπαράσταση, η συμπόνια κατακλύζουν τον αναγνώστη, που για ακόμα μια φορά ταυτίζεται και συμπάσχει με τους ήρωες του βιβλίου.

Οι ζωντανές εικόνες δεν λείπουν από τις σελίδες του βιβλίου, όπως και η περιήγησή μας σε όμορφα μέρη. Η πόλη της Καστοριάς, η Νέα Υόρκη, αλλά και περιοχές της Αττικής είναι μερικά από αυτά. Η φύση με τα χρώματα, τις μυρουδιές και η κινηματογραφική αναπαράσταση των γεγονότων, με την ταυτόχρονα λυρική πένα του συγγραφέα, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό όπου δρουν οι ήρωες του βιβλίου.

Με συνεχείς αναφορές στο παρελθόν ξετυλίγεται η ιστορία μεθοδικά κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο. Το προφίλ των ηρώων χτίζεται σταδιακά, όμως κάθε φορά που νομίζουμε πως γνωρίζουμε καλά τους πρωταγωνιστές οι επόμενες σελίδες του βιβλίου μας διαψεύδουν.

Είναι γνωστό πως ο Σπύρος Πετρουλάκης αγαπάει τους ήρωες τους και μπαίνει βαθιά στην ψυχολογία και στην ψυχοσύνθεσή τους. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άνθρωποι αληθινοί, γεμάτοι αδυναμίες, πάθη, όνειρα και λάθη που τους σημαδεύουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Με ένα άκρος ευαίσθητο θέμα, ο συγγραφές εκπλήσσει με την διορατικότητα, την αντικειμενικότητα και τον σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της παρένθετης μητρότητας. Γνώστης της γυναικείας ψυχολογίας τολμά ένα ταξίδι ζωής, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πορευόμαστε μαζί του, κινούμαστε στο μυαλό των ηρώων του, περπατάμε στα χνάρια τους και περιμένουμε τη λύτρωση, όταν τα μυστικά και οι αλήθειες τους βγουν στο φως στο τέλος.


1 σχόλιο:

  1. Δεν θα μπορούσε ο Πετρουλάκης να κάνει κάτι πιο λίγο!!!!! Θα το διαβάσω στα άμεσα.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας :